onze bestuursvorm
In Nederland leven we in een democratie. Dit betekent dat het volk de baas is. Alleen is dit niet direct je stemt namelijk op een bepaalde volksvertegenwoordiger waar jij het mee eens bent. Er zijn veel kenmerken van een democratie. ik geef een paar voorbeelden. Iedereen mag een eigen mening hebben dat is heel belangrijk anders voelen mensen zich niet veilig. De media zijn onafhankelijk van het bestuur waardoor je geen verdraaid nieuws hebt. Er is niet 1 persoon de baas, maar alle macht wordt verdeeld. Er is een grondwet daar vertel ik hier nog meer over. Er zijn nog meer kenmerken, maar die kun je op deze site vinden.
geschiedenis van onze bestuursvorm
Voor 1848 mochten een paar erg rijke mensen stemmen voor de Tweede Kamer, maar de koning van die tijd koos nog steeds de Eerste Kamer. Dus hij had toen eigenlijk nog bijna alle macht. In 1848 kwam er een nieuwe grondwet waarin het censuskiesrecht wordt ingesteld. Nu mochten mannen die 25+ waren en heel veel belasting betalen stemmen. Dit waren maar 11% van de mannen. In 1895 mochten ook alle mannen die een maatschappelijke welstand hebben, stemmen. Dat is als je bijvoorbeeld een goede studie hebt afgerond. Nu kon bijna de helft van de mannen stemmen. in 1917 mochten eindelijk alle mannen stemmen. Je moest nog wel ouder dan 25 zijn. Vanaf 1919 mogen vrouwen ook stemmen. Dan wordt langzaam de leeftijdgrens verlaagd en in 1972 moet je 18 zijn om te mogen stemmen. Dat geldt nu nog steeds. in 1983 mocht je ook je vanaf 18 jaar verkiesbaar stellen. Dat is hoe onze democratie tot stand is gekomen.
andere bestuursvorm
Er zijn ook andere bestuursvormen naast een democratie. Bijvoorbeeld een dictatuur. Een dictatuur is het tegenovergestelde van een democratie. Bij een dictatuur is één persoon de baas. Die persoon heet dan een dictator. In een dictatuur mag niet iedereen zijn eigen mening uiten en iedereen wordt onderdrukt. Er komt bijna altijd corruptie voor waardoor de dictator heel rijk wordt en andere mensen helemaal geen geld meer hebben. Een land waar nu een dictatuur is, is bijvoorbeeld in Kazachstan waar Noersoeltan Nazarbajev de dictator is. Een dictatuur is een minder prettige bestuursvorm om in te leven dan een democratie, omdat macht niet verdeeld is. ( Het plaatje hiernaast laat zien wat voor soorten bestuursvormen waar zijn )
Maak jouw eigen website met JouwWeb