rollen en taken
De grote taak van de regering en de kamers zijn nieuwe wetten instellen. Dit is hoe dat verloopt: een minister uit de regering heeft een wetsvoorstel. Hiermee gaat hij/zij naar de ministerraad (de ministerraad is onderdeel van de regering) de ministerraad overlegt over het wetsvoorstel past eventueel dingen aan of wijst het wetsvoorstel af door middel van een stemming (deze vergadering heeft als voorzitter de minister-president). Als het wetsvoorstel is goedgekeurd door de ministerraad wordt het doorgestuurd naar de Tweede Kamer die ook weer er over debatteren. Als de Tweede Kamer het ook heeft goedgekeurd gaat het als laatste naar de Eerste Kamer. In de Eerste Kamer kijken ze of het wettelijk mag. Als zij het ook hebben goedgekeurd wordt het ondertekend door de koning en dan is het een nieuwe wet!
In Nederland wordt het land bestuurt op drie niveaus wat deze precies zijn staat beter uit gelegd hier, maar kort gezegt heb je het land, de provincie en de gemeente. Het landelijke bestuur houdt zich vooral bezig met wetten schrijven en alles wat voor het hele land hetzelfde is zoals belastingen enzovoort. Zij bepalen ook of we vooral een links of rechts land zijn. Het provinciale bestuur gaat over de infrastructuur dus die kiezen waar de wegen lopen en ruimtelijke ordening bijvoorbeeld waar het bos is. De gemeentes zijn verantwoordelijk over alles in die plaats, bijvoorbeeld over bouwvergunningen: mag iemand een tuinhuis bouwen en over de veiligheid.
trias politica
Trias politica zijn drie machten: wetgevende macht, uitvoerende macht, rechterlijke macht. Deze machten staan los van elkaar waardoor nooit de macht bij één groep kan liggen. In Nederland is de wetgevende macht de 1e en 2e kamer. De uitvoerende macht de regering en de rechtelijke macht zijn rechters. De uitvoerende macht is verantwoording schuldig aan de wetgevende macht. Dit betekent dat als ze iets doen dat ze dat moeten kunnen onderbouwen met feiten. De wetgevende macht is verantwoording schuldig aan de burgers omdat de burgers stemmen op deze macht. De rechterlijke macht controleert alle machten en is een soort scheidsrechter. Zo is alle macht goed verdeeld.
Maak jouw eigen website met JouwWeb